Visueel communiceren

Communiceren doen we de hele dag door op verschillende manieren. Gesproken en geschreven tekst en non-verbale communicatie gebruiken we het meest. Als pedagogisch behandelaar in zorg & welzijn en het onderwijs heb ik mogen ervaren hoe groot de kracht is van visueel communiceren waaronder het begrijpend tekenen. Een beeld verwerken we 60.000 keer sneller dan tekst. Iedereen kent de uitspraak ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden’. Door simpel getekende symbolen heb je minder ruis en kom je eerder tot de kern en begrijp je elkaar beter. 

 

 

Training/workshop aanbod

Wil jij ook leren om visueel te communiceren door middel van begrijpend tekenen? Ik leer je een paar getekende vormen en een ‘oh zo werkt dat!’ open blik waarmee jij heel makkelijk kan gaan tekenen. Begrijpend tekenen is op vele manieren in te zetten, voor jezelf of in communicatie met anderen. Zie hieronder voor het aanbod. 

Training ‘begrijpend tekenen in het onderwijs en zorg & welzijn’

Door simpel getekende symbolen heb je minder ruis, kom je eerder tot de kern en begrijp je elkaar beter. In deze training leer ik je de basis van het begrijpend tekenen en hoe je dit in kunt zetten in jouw vakgebied. Door middel van een paar getekende vormen en een ‘oh zo werkt dat!’ open blik, kan echt iedereen tekenen! Met mijn ervaring als pedagogisch behandelaar in bovenstaande sectoren kan ik je met praktijkvoorbeelden meenemen in het toepassen van tekenen in je werk. Zo ga je het geleerde na de training ook echt inzetten en je werk met een beeldende open blik bekijken. 

Wat gaan we doen?
We leren de theorie achter het begrijpend tekenen, schudden onze creatieve rechterhersenhelft wakker en zullen daarna snel de stift in klimmen. Met het aanleren van het visueel alfabet en het platslaan van voorwerpen staan er al symbolen op papier. Basissymbolen en natuurlijk ook symbolen van woorden die veel voorkomen in jouw vakgebied. Vervolgens kijken we in welke situaties het tekenen ingezet kan worden in het werk. Het wordt een actieve training waarbij iedereen met nieuwe vaardigheden weer naar huis gaat.    

Voor wie?
– Leerkrachten in het PO, VO, MBO, HBO, Universiteit, clusteronderwijs, speciaal onderwijs 
– Hulpverleners en begeleiders in zorg en welzijnsorganisaties
– Trainers, workshopleiders, en anderen die voor een groep staan                                                                                                                                    

Leuke training! Ik heb het gelijk toegepast bij een jongen die ik begeleid met begrijpend lezen. Samenvatten vind hij lastig. Nu tekenen we per alinea wat hij gelezen heeft. Hij is veel gemotiveerder met het verhaal bezig en hij kan via zijn eigen tekeningetjes beter navertellen! 

Sannie M.

Leerkracht

Bestel hier

Heb je vragen? Of wil je een boeking doen? Vul dan onderstaand formulier in.
De inhoud van deze workshop kan naar wens worden aangepast. Bijvoorbeeld aansluitend op een specifiek onderwerp of thema. Prijzen zijn op aanvraag. 

 


 

Spelen met Woord & Beeld 

Er was eens een woord dat een beeld opriep. Beeld liet zich zien en samen gingen ze spelen.
Er was eens een beeld dat een woord opriep. Woord liet van zich horen en samen maakten ze de prachtigste creaties.’ 

Schrijfdocent Tirza van Zintrige en Speelse Blik trainer Loes bundelen hun krachten om jou op unieke wijze te inspireren tijdens de workshop ‘Spelen met Woord & Beeld’. 

Wil je meer weten over schrijfdocent Tirza? Neem dan eens een kijkje op haar website www.zintrige.nl 

Wat kun je verwachten?

Wij nemen je mee op reis in het land van woord en beeld waarin we je inspireren om actief aan de slag te gaan met speelse opdrachten. Wat ontstaat er als je een tekst als startpunt neemt en daar beeld bij toevoegt? Of begint met een beeld en daar een gedicht bij maakt? 
Het wordt een middag vol creatieve uitspattingen waarin je jezelf verrast. Van tekeningen naar gedichtjes naar verhalen en weer terug. Creatief denken en doen met pen en papier, stift en voorwerp en wat jij zelf nog meer bedenkt. 

Voor wie?

Deze workshop is voor iedereen die het leuk vindt om een middag creatief bezig te zijn en het leuk vindt om te spelen met taal en beelden. Ervaring is niet nodig. Geef je op en geniet alvast van het idee dat jij jezelf op 19 oktober helemaal onderdompelt in creatieve verwondering!

Details
Wanneer: Zaterdag 19 oktober 
Tijd: 13:00 tot 17:00 uur
Waar: Jenaplanschool Wittevrouwen, Poortstraat 73, Utrecht
Kosten: Vroegboekkorting €50. Dit is inclusief materialen, koffie, thee en lekkers. Vanaf 1 oktober betaal je €65,- 

Aanmelden

Aanmelden kan hier. 

 


 

Workshop ‘jaartekening’

Sta bewust stil bij jouw jaar en maak het visueel d.m.v. begrijpend tekenen. Welke stappen heb je het afgelopen jaar gezet? Welke momenten waren voor jouw belangrijk? Waar ben je trots op? Waar wil je je de komende tijd op richten? Wat vind jij belangrijk? Het werkt verhelderend om je jaar visueel te maken en te beseffen wat je allemaal hebt gedaan. Vaak ben je veel momenten alweer vergeten. Het is tijd om even bewust stil te staan en trots te zijn op jezelf. Met een visueel jaaroverzicht maak je dit in één overzicht helder en kun je hier altijd op terug kijken. 

D.m.v. prikkelende speelse opdrachten gaan we stil staan en leer je aansluitend de basisvormen van het begrijpend tekenen. Daarna ga je aan de slag met jouw jaar. Een jaar waarin je terug blikt en een jaar waarin je vooruit blikt.
En ik kan je laten ervaren dat iedereen kan tekenen! 

Resultaten

 bewustzijn over jezelf

 overzicht creëren 

 vergroting van creativiteit 

 beeldende inzichten

 positieve speelse blik

 

 

Workshop Jaartekening

Workshopdatum

Een inspirerende avond waarin Loes op een eenvoudige en laagdrempelige manier je meeneemt in de wereld van tekenen. Praktisch en simpel ingestoken en je gaat meteen aan de slag. Ik was aangenaam verrast wat ik na 2 uurtjes op papier had staan!

Loes V.

Nuttige en gezellige avond, met mijn tenen in het gras fijn vooruit en teruggeblikt. Ook ik blijk te kunnen tekenen en zet het nu al op diverse manieren in!

Milou K.